Care sunt etapele dezvoltării identității?
martie 11, 2024Extrem de adaptabilă și comună, bine-cunoscuta păpădie crește oriunde, surprinzând uneori cu prezența ei chiar și în crăpăturile neprimitoare ale betoanelor. Pentru că este atât de răspândită practic peste tot, uneori uităm de calitățile benefice ale păpădiei și o tratăm ca pe o buruiană. Însă este cunoscută de asemenea ca fiind una dintre cele mai hrănitoare și curative plante.
Da, este o metaforă, dar atât de relevantă pentru a surprinde calitățile genetice ale copiilor similari cu păpădia. Aceștia sunt copii fără abilități speciale, cu inteligență medie, copii voioși, sociabili și adaptabili. Sunt copii ușor de crescut, se pot adapta chiar și in cadrul unor familii nu foarte hrănitoare. De cele mai multe ori însă nu sunt apreciați ca fiind un dar binecuvântat. Personal, am văzut mulți părinți fălind cu abilitățile lor de a crește acești copii, când de fapt, ei se cresc practic singuri. Pe de altă parte, ceea ce nu înțeleg unii părinți (chiar profesori) este că acești copii sunt o binecuvântare tocmai prin capacitatea lor de reziliență – prosperă în circumstanțe grele.
Orhideea, pe de altă parte, este o floare rară și deosebit de sensibilă în raport cu mediul în care crește. Se regăsesc doar 59 de specii la noi. Așa cum se cunoaște, orhideea crește pe copaci, însă nu toți copacii sunt potriviți pentru a stimula această minunată floare. Prin analogie cu orhideea, există copiii sensibili ce prezintă risc crescut de dezvoltare. Reactivitatea acestor copiii se poate observa încă de la naștere, fie că sunt mai impulsivi, greu de alinat, fie mai greu de antrenat.
Ce trebuie reținut însă, este faptul că deși sensibili și reactivi la mediul ostil, copiii-orhidee sunt foarte receptivi la mediul pozitiv, hrănitor. Această abordare ar trebui să ne facă atenți ca părinți, și, da, uneori este nevoie să ne străduim mai mult pentru a crește un copil sănătos, chiar să acceptăm că este nevoie să uităm tot ceea ce am învățat, să ne resetăm practic, pentru a fi ceea ce are nevoie copilul nostru să fim pentru dezvoltarea lui sănătoasă. Mergând mai departe, mediul social, cu școala și profesorii ei, ar fi bine să cunoască faptul că copiii dificil de antrenat sau gestionat pot fi adevărate orhidee care au nevoie doar să le îngrijim în mod diferențiat. Bibliografie: Thomas Boyce, Orhideea și păpădia, Ed. Publica, 2019